Trädgårdstips

Februari

Testa vintersådd!

Grönsaker från en egen trädgård har vitaminer och nyttigheter som är fler än i det vi köper färdigpackat i butiken. I vårt klimat får man vara lite kreativ för att kunna lyckas med sin odling. Du behöver inte vänta med att så tills det blir varmt. Testa att vinterså fröer som gror när det blir varmare.

Om du inte har testat detta tidigare kan du börja med några säkra kort. Sallat tål att ligga i kall jord och gror fastän jorden är sval. Ruccola gror något senare men funkar också. Svartkål och annan kål gror också och kan skördas tidigt. Spenat är tålig och blir bäst om man sår på vintern. Annat som tål vintersådd är pak choi, grönkål, salladskål, gräslök, morot, palsternacka, svartrot, rättika, nyzeeländsk spenat och dill. Rädisor växer också bra vid vintersådd och ger en skörd tidigt på våren.

Bäst resultat kan du få i ett kallväxthus där du krattar till jorden, sår fröerna och täcker med lite jord och en fiberduk. Om det finns snö kan man lägga ett lager på såjorden. Det blir då en lagom fukt när snön smälter. En drivbänk utomhus som man täcker med fönsterglas eller annat genomskinligt material kan också fungera bra. Det går också att så fröerna i smålådor som sätts ut på skuggig plats i trädgården, utan lock. När fröna gror gäller det att kolla vattningsbehovet hela tiden. Om du sår mycket är det en god idé att märka upp och sätta etiketter. 

Sara Bäckmo är en duktig odlare som har en trädgårdsblogg på nätet. Hon tipsar om vintersådd, som du kan kolla på följande länk: https://www.sarabackmo.se/vintersadd-for-rookies/ 

En annan bloggare Farbror Grön har en instruktionsvideo
länk: https://youtu.be/QeRY54D4QX0?si=26UjBhQzM1InXwSm