Aktiviteter

16 November, Höstmöte

Ordförande Inez Zackrisson hälsade 32 medlemmar välkomna till höstmötet. Tyvärr blev det många avbokningar på grund av sjukdomar.
Det gavs information om redan beslutade aktiviteter för 2024: studiecirklar, arbetsgrupper, kurser i ympning, sticklingsförökning, beskärning och pilflätning, besöksmål trädgårdar och handelsträdgårdar, föreningens vår- och höstmarknader. 2 dagars resa i juni är under planering.
Växthusgruppen på onsdagar har platser ledigt för intresserade. Alltid välkommet med nya deltagare i Bergfeltska gruppen.
Styrelsen önskar få flera att engagera sig och vara aktiv i aktiviteterna. Om intresserad hör av er. Och önskar förslag på nya aktiviteter.
Detaljerat program och datum kommer ut via fläderbladet, hemsidan och Facebook.
Fika med goda kanelbullar och wienerbröd innan det blev föreläsning. Pia Hedblad var annonserad som föreläsare men på grund av förhinder kom Jonas Bengtsson. Jonas berättade om perenner och om Sveriges och Internationell perenn-grupper där han är aktiv med i utvecklingen av nya sorter. Vartannat år utvärderas nya sorter och får uppmärksamhet. Inte alla håller måttet för vårt klimat. Trevligt med bildspel på fina vackra blommor en ruggig höstkväll.

Funkiasnacks
Funkiasnacks

23 september, Höstmarknad

Störtskur på störtskur dundrade mot växthustaket när föreningen kombinerade sin höstmarknad med äppelutställning och besök av två pomologer som skulle tala om för besökarna vilka äpplen de hade i sin trädgård. De flesta hade med sig en eller två sorter, men det fanns några som hade betydligt fler. Till de mest oväntade sorterna hörde ett Ölands kungsäpple från Romelanda och ett Flädie från Kungälv.

På utställningsbordet fanns många lokala sorter av både äpplen och päron att titta på och besökarna bjöds att smaka på Katja, Aroma och Melba. Ros- och perennförsäljningen höll till utanför växthuset men handarbetsalster, honung och sylt fick husera inomhus. I entrén hade en stor kakmeny dukats upp och besökarna lät sig väl smaka.

Våra duktiga pomologer hade fullt upp hela tiden
Våra duktiga pomologer hade fullt upp hela tiden

12 september, Rhododendron-sticklingkurs

Mihael Zworc kom till oss i Kungälv den 12 september, för tredje gången, och han hade med sig både nytagna sticklingar och all utrustning som vi behövde, inklusive den perfekta jordblandningen. Vi som har varit med förut och nu har fina plantor från tidigare kurser var spända på vilka sticklingar Mihael hade med sig den här gången. Jag hade dessutom med mig sticklingar som jag fått hos en trädgårdsvän.
Vi fick tre sticklingar av Mihaels sorter. De preparerades genom att vi tog bort alla blad utom tre, som klipptes av till en tredjedel. Detta görs för att sticklingen ska ha mindre bladverk.
Men det viktigaste är att de rotar sig ordentligt. Namnetiketter och sticklingar stacks ner i våra krukor och det hela avslutades med att krukorna försågs med en plastpåse och duschades med vatten för att åka med hem. Nu behöver sticklingarna inte så mycket mer än passning utan någon extra vattendusch de närmaste veckorna. Sedan ska de ha extraljus med timer 16 timmar per dygn, genom hela vintern. De ska luras att tro att sommaren fortsätter så att de bildar rötter och nya blad. Håll tummarna för att de ska rota sig under vintern och kunna växa till sig under nästa sommar innan det är dags för första vintern nästa år. Då behöver vi fortfarande skydda våra sticklingar och sedan kan vi hoppas få njuta av blomning och grönska. De sorter vi satte den här gången var R yunnanense x augustini, R yuefengense, R ’Ehrengold’, R ’Elsie Lee’ och R yaku x lanatum.

Mihael hade med sig allt vi behövde på kursen
Mihael hade med sig allt vi behövde på kursen

22 & 29 augusti, Besök hos Djupedals perenna plantskola

Våra besök hos Jonas är uppskattade och vi får reda på vilka perenner som är bra och var de skall planteras. Varje gång vi är där, finns det nya perenner att upptäcka. Växthuset med vindruvor är särskilt roligt att besöka, enorma klasar med blå eller gröna druvor, vi kan äta hur mycket vi vill.

Djupedals plantskola
Djupedals plantskola

8 juli, Rosor i Trädgårdsföreningen

Vi fick följa med en av trädgårdsmästarna på en vandring i rosariet i Trädgårdsföreningen i början av juli. Normalt är det nu som rosorna blommar som bäst, men torkan och värmen hade påskyndat processen och det var mycket som var överblommat.
Men visst fanns många rosor att njuta av fortfarande, bl a den fina Blush Rambler på en av klätterställningarna bland gammaldags rosor och POMrosor från våra trakter. Rosariet i Trädgårdsföreningen har fått förtroendet att härbärgera några rosor som hittats under Programmet för Odlad Mångfald, POM. Efter rosvandringen med trädgårdsmästaren visade Annica Nordin det område som kallas Stenpartiet och som sköts av Trädgårdsamatörerna i Göteborg. Deras medlemmar planterar, beskär och ansar. Här finns många ovanliga träd och buskar och en del lökväxter. Det finns vinterblommande trollhassel, vårblommande lökar och azaleor och höstfärger på lönnarna. Nu på sommaren blommar den stora blomsterkornellen och det ståtliga tulpanträdet. Det är en lugn oas i denna livliga och välbesökta park.

Rosen Blush Rambler
Rosen Blush Rambler

17 juni, Sommarresan

Hur kan hon ha så kemiskt ogräsfritt i sin trädgård? Vi var imponerade av en välskött trädgård i den småländska skogen en bit från Skillingaryd. Svaret på denna fråga är nog ett idogt arbete och ett smart arbetssätt, för att kunna visa upp trädgården för besökare. Vi kom dit på eftermiddagen efter en dag som startade tidigt i Kungälv vid simbadet med bussresa till Jönköping. Det första besöket på resan blev Rosenlunds rosarium. Vi fick se blommande rosor, pioner omgivna av häckar och stora spaljeer. Guiden stod med oss i skuggan av det stora Katsura-trädet och berättade om Rosenlunds historia från 1700-talet fram till våra dagar. Där finns nu ett rosarium med över 500 olika sorters rosor.

Färden fortsatte söderut i det småländska landskapet till ännu en herrgård. Hooks herrgård i naturskön omgivning bjöd oss på en god lunch med småländsk ostkaka som efterrätt. Mätta och belåtna fortsatte vi till en anrika Fagerhults plantskola. Där fylldes bussens bagageutrymme med nyttiga och onyttiga inköp. Vi kunde sedan fortsätta på slingrande vägar fram till sista resmålet som blev Susannes blommor. Trädgården runt gårdens boningshus var en lummig oas med slingrande gångar, en liten bäck och med planteringar som fick skugga från olika exotiska träd. Efter en heldag med lagom mycket av allt kom vi tillbaka till Kungälv på kvällen.

Pioner
Pioner

27 maj, Växtmarknad vid Växthuset

Brandmännen gick lugnt in genom dörren till växthuset. De är närmsta grannarna till vår växtmarknad och var nyfikna på vad som fanns i växthuset.
Många andra hade också hittat hit för att göra fynd bland en mängd olika perenner, sommarblommor, buskar och grönsaker. Växthusgrupperna hade odlat fram bra kvalitet på det mesta. Det blev inte rent hus men en hel del gick åt.
Trots ganska mycket blåst blev det en trevlig förmiddag med en mängd besökare. Ballongvandringen som Linda hade ordnat för barnen, blev en riktig succé som blev uppskattad av föräldrarna. Många uppskattade vårt café inne i växthuset där man kunde släcka sötsuget med en fika med hembakat.

Besökarna granskar utbudet på växtmarknaden
Besökarna granskar utbudet på växtmarknaden

14 maj, Ale trädgårdsmarknad

Furulundsparken med dansbana, toaletter och Cafe fylldes med säljare av allehanda slag, plantor, rhododendron, smide, keramik, krukor, snitt tulpaner, närproducerad glass mm. Vacker omgivning med många besökare som handlade bra.

Trädgårdsmarknad i Ale
Trädgårdsmarknad i Ale

6 maj, pilflätning

Den 6 maj arrangerade Kungälvs trädgårdsförening pilflätning. 8 deltagare som entusiastisk skapade blomsterstöd.
Tidigare år har vi hyrt in en lärare, men i år höll vi i det själva, vilket gick jättebra.
Håkan och Bengt åkte ihop med några medlemmar till Systrarnas korgpil, självplock, och skördade pil någon vecka innan.

Skörda pil
Skörda pil

3 april, parkkväll

Äntligen blev det dags för parkkväll i Kungälv. I flera år har det varit uppehåll på grund av pandemier. Vi var i stadshuset där kommunens park-team tog emot oss med godis och kaffe innan presentation och föreläsning.
Utanför möteslokalen stod trädgårdsföreningen vid uppdukade bord med lotteri, och plantor som växthusgrupperna odlat fram under våren.

Vår ordförande Inez presenterade vad föreningen har för aktiviteter innan parkenheten i tur och ordning berättade om olika projekt i kommunen. Det var olika lekplatser som blivit färdiga och som var på gång, naturprojekt som dammar och våtmarker samt nya planteringar. När sedan Ingela Jagne, odlingsexpert i Odla med P1 tog över kontrollen av mediaprojektorn hade hon fokus på jord och odling. Hon berättade om fallgropar och mer lyckade recept för ekologisk odling. Med humor och entusiasm fick vi kunskap om vad som händer i marken vi odlar, och blev vi varnade för risker med handelspreparat som kan sprida kemikalier och giftiga ämnen i jorden.

Hon är hortonom med erfarenhet från sina egna trädgårdar och som anställd vid Botaniska trädgården i Göteborg, samt som en av experterna i “Odla med P1”. Hur viktigt är det inte att vi alla bidrar till miljön? Hon tyckte att vi skulle undvika färdiga jordprodukter och lättlösta handelsgödsel, och i stället kompostera, gärna med naturgödsel, urin och blanda egen plantjord. Det är inte så dumt att täckodla i någon form och upphöjda bäddar är suveränt speciellt om man inte vill böja sig för djupt. Tack för en intressant och lärorik kväll och tack för att ni gör Kungälv vacker och grön!

Parkkvällen
Parkkvällen

1 april, Magnolia Café

Vår utflykt 1 april gick till Magnolia Café, när vi körde dit via Skepplanda var det vinterväglag och mycket snö, då tyckte vi att vi hade vår hemma.

Här fanns massor av Dahliaknölar och Liljelökar, svårt att bestämma vilka vi ville köpa. Nu har vi massa Dahlior som vi förskolar i Växthuset, sniglarna gillar Dahlior men det brukar gå bra att plantera när de är lite grövre och större.

Det är väldigt fint att åka hit i augusti och september när Dahliorna blommar. Café med varma smörgåsar och god fika.

Magnolior på Magnoliacafeét
Magnoliacafeét

23 mars, årsmöte

Stora salen var uppdukad med höga glas och bestick.
Men vi fick vänta på soppan. Först blev det årsmöte som Håkan fick leda med Annelie som bisittare. Det hela var ganska papperslöst. Kassören Bengt hade kopplat sin dator till gårdens stora projektor. Där kunde vi följa dagordningen, verksamhetsberättelsen, revisorernas berättelse, valberedningens förslag och ekonomiska redogörelser. Ingen dramatik kunde skönjas när i stort sett alla blev omvalda. endast valberedningen blev ny.

Soppan gick inte av för hackor. Den serverades i stora skålar med färskt bröd till, och det var mycket grädde i den, kan man säga. Vi satt utmed två långbord och pratade tills kvällens föredragshållare blev presenterad. Det var Mona Holmberg, känd skapare av offentliga trädgårdar.
Hon hade fått rycka in som ersättare med kort varsel när den uppbokade hade blivit sjuk. Och det var absolut ingen förlust. Hon fängslade oss med sin inlevelse i ämnet att plantera rätt perenner på rätt plats så att planteringen snabbt växer ihop. Vi fick se en mängd bilder på olika planteringar som hon och hennes man Ulf hade skapat hemma och i olika bostadsområden. I Kungälv har de anlagt en hel park som heter Kastalaparken.

Helt plötsligt var klockan halv elva och vi kunde åka hem med många tankar om 14 minutersmetoden och lämpliga marktäckare. Hennes föredrag med olika växtlistor finns tillgängliga för nedladdning.

Mona Holmbergs föredrag
Mona Holmbergs föredrag

12 november, Kungälvs kulturnatt

Förra året var det mycket folk ute när det var kulturnatt.
Det varma vädret utan nederbörd gynnade årets upplaga. Man kunde besöka olika kulturevenemang genom staden från Mimers hus via Nytorget och Västra gatan fram till fästningen. Det blev lite liv och rörelse som annars inte är så vanligt en kväll i Kungälv.
Själv kom jag gående från från centrum utmed Västra gatan och fick sällskap av karolinerna som marscherande framåt med brinnande facklor mot fästningen. Vi gick efter dem och när de passerade Bergfeltska passade vi på att gå in i trädgården.
Marschaller lyste stämningsfullt upp gången in i trädgården fram till stenbordet där besökarna kunde få värmande glögg. Delar av föreningens styrelse befann sig där. Under kvällen hittade många besökare dit in.
Inez berättade efteråt att hela lagret med glögg tog slut.

Marschaller lyste upp trädgården
Marschaller lyste upp trädgården

27 oktober, höstmöte

Den 27 oktober 2022 kunde föreningen åter igen hålla höstmöte som är ett informationsmöte till medlemmarna. 43 medlemmar kom för att lyssna på föreningens berättelse och föreläsning om Dahlior.
Ordförande Inez Zackrisson informerade om kommande aktiviteter, så som Kulturnatta 12 november i Kungälv där föreningen håller ljusfest i Bergfeltska Trädgården, Västra gatan. Där man kan värma sig vid eldar och dricka lite glögg.
23 mars 2023 hålls föreningens årsmöte, denna gång på Trankärrsgården.
Nästa års resa är bestämt som en 1 dags resa till Jönköping, 17 juni, med bland annat besök på Rosariet.
Alla aktiviteter kommer läggas ut på hemsidan och i Fläderbladet. Även på Facebook läggs evenemangen ut.
Inez berättade om de 3 arbetsgrupperna vi har i föreningen. Där en grupp arbetar i kulturträdgården Bergfeltska på Västra gatan. Där startas jobbet upp igen 2023-03-27 kl 18:00. Alla som är medlem kan komma och hjälpa till.
Monica Wallin berättade vidare om de 2 odlingsgrupperna som träffas i Kommunens växthus måndagar respektive onsdagar. Det odlas perenner, sommarblommor och lite grönsaker Just nu är grupperna fulla men är man intresserad så anmäl intresse till Inez eller Monica.
Efter informationsdelen blev det kaffe och wienerbröd/kanelbulle.

Efter en stunds fika var det informativt och intressant föredrag om Dahlior av Maria Sjöstedt, projektledare på Botaniska trädgården i Göteborg.
Dahlian en Mexikansk primadonna, sent blommande knöl. Hon berättade att Dahliorna är besökarnas favoritblomma att fotografera. Vi fick en intressant historielektion från Dahlians upptäckt med Aztekerna och att Indianerna åt både knölar och blommor. Maria har själv testat att koka Dahlia knölar men tyckte dom smakade för mycket parfym.
Dahlior doftar inte i sig, men det görs experiment på att få fram en doftande blomma. Dahlian har fått sitt namn av en Italiensk botanist efter en svensk botanist Andreas Dahl som dog 1789.
Dahlian är i andra länder också känd under namnet Geranium.
I Botaniska förodlas Dahliorna inne och planteras ut i juni. Det blir ett spektakulärt skådespel i färg och form. När de är som skönast håller Botaniska en Mexikans afton med sång och musik. På hösen innan frosten klipps blommorna av och läggs i Spegeldammen till besökarnas förtjusning.
Både skadedjur och sjukdomar kan gå hårt åt Dahliorna. För den som vill ha fina Dahlior gäller det att hålla koll och ta bort skadade blad och ohyra.
Maria har gjort flera resor för att utforska och se Dahlior, bland annat till Mexiko för att se Dahlior där de växer vilt och till odlare i Holland. Hon visade film från en festival i Zunder, Holland där de använder 80 millioner blommor för att bygga de mest fantastiska skapelser för en parad. 20 byar tävlar om bästa konstverket.
Maries tips är att samplantera perenner, sommarblommor och Dahlior. De delas på våren så de inte skadas inför vintervilan.

Föreläsning av Maria
Föreläsning av Maria

24 september, utflykt till Tante Bruins trädgård

Vi började med att ta en kanelbullefika medan Nina berättade om hur de kom att köpa just detta stället.
Vilket jobb de har lagt ner! Sedan fick vi själva se oss omkring. Det var en fin ”höstblomning” vi fick se, men alla var överens om att återkomma och se hur rabatterna ser ut en vår eller försommar nästa gång.

Gräs i Tante Bruins trädgård
Tante Bruins trädgård

17 september, höstmarknad

Utanför på grusplanen vid kommunväxthuset var föreningens tält uppsatt och laddat med broschyrer växter, lotteri och lite växter. Runt om fanns också bord med växter och skörd som snart bytte ägare när köpsugna besökare anlände. Marknaden var som vanligt välorganiserad och trevligt upplagd med växtförsäljning utomhus och cafe inomhus. Numera när vi håller till vid kommunväxthuset blir det lite enklare för växthusgrupperna som står för odlingen.
Denna gång hade vi inte hjälp av några fruktexperter. Men det gick ganska bra ändå när jag själv och Annica svarade på frågor och lämnade lite tips om fruktodling och om hur bekymmer ska avhjälpas.
Det vackra vädret lockade en jämn ström av människor och många av kom in till oss för att titta på vår lilla fruktställning. Några trodde att vi hade sortbestämning också. Men så var det inte. Kanske kan det bli nästa år. Vi har i alla fall tankar om detta. För övrigt blev det mycket prat och kul sammanträffande med bekanta och obekanta. Det vackra vädret hjälpte nog till att hålla humöret på topp i fem timmar som vi var där. Tack alla för hjälpen med bidrag till fruktutställningen! Bland annat hade Lennart Blomster med sig Lyseäpplet, och familjen Lundin fick åka extra hem för att hämta ett glömt päron.

Annica vid fruktutställningen
Annica vid fruktutställningen

3 september, 15-årsfest

Trevlig fest på Kvarnstallet med våra medlemmar, bra musik med Benny Jannerbrink, vi började med mingel, prosecco med tilltugg, på altanen, inne var det fint dukat, det bjöds på olika varmrätter och till dessert, glass med choklad, som vanligt hade Örjan lyckats med maten. Pia hade gjort Quizz som handlade om föreningen, Lena Berntsson vann.

15-årsfesten på Kvarnstallet
15-årsfesten

11 juni, sommarresan

Vartannat år arrangerar Kungälvs trädgårdsförening en tvådagars trädgårdsresa. Vi är glada att vi i år kunde genomföra resan som planerades redan 2020.
Den 11 juni äntrade 35 glada trädgårdsentusiaster bussen i Kungälv. Vår glade chaufför styrde kosan söderut.
Första stop blev en fika på vägen innan vi kom till Förslövs Handelsträdgård, de odlar pelargonier och julstjärnor. Vi fick guidning i deras babytält. Många superfina pelargoner blev inköpta och annat fint från deras butik.
På nästa stop Norrviken Trädgårdar fick vi guidning och intressant historia om hur det började med första ägaren, Rudolf Abelin. Efter fri vandring intogs en god lunch.
På Harplinge kyrkogård gick vi runt i en mycket speciell och vacker kyrkogård, med olika rum och installationer. Väl värd ett besök, vilket många inte trodde innan vi
var där.
Sista stoppet för dagen Runevads Trädgård blev mycket uppskattat, stor trädgård med olika rum. Ett härligt Orangeri där vi fick fika, hallonpaj med vaniljsås och sedan fri vandring runt. Även här fanns lite smått och gott som gick att köpa.
Anlände till hotellet i Varberg, en fin kväll med middag och promenad till hamnen.

Vi startade nästa dag på Eriksgård i Tvååker. Mia guidade oss i sin privata trädgård. Hon har tagit tillvara träd och buskar som kanske inte alltid var vackra men blev personliga. I butiken blev det handlat en hel del perenner. Eriksgård är aktiv i Trädgårdsresan.
Vi åkte vidare nästgårds till Öströö Fårfarm. Spännande butik med allt från tomtar till trädgårdsprylar, allt sådant vi inte trodde att vi behövde. Även butik med sylt, marmelader, fårkött mm. God lunch serverades i en renoverad jordkällare.
Nästa stop Träslövs Trädgård, en fin Handelsträdgård, här finns sommarblommor, perenner och buskar. Fin miljö där sommarblommorna var sorterade efter
färgnyanser, väldigt lockande.
Sista stop var Eksäters Trädgård, ca 8000 kvm. Väl värt ett besök. Många olika rum avdelade med höga häckar. Nya upptäckter runt varje hör, fin grönsaksodling, höns, flera dammar och massor med olika Hostor och Palettblad. God fika! Vi fick en hälsning efter avfärd, en av de trevligaste grupper som har besökt deras trädgård.

Mycket trevlig resa, trevliga trädgårdsägare som tålmodigt svarade på alla våra frågor.

Dammen i Norrvikens trädgård
Dammen i Norrvikens trädgård

2 juni, finbesök i Bergfeltska

Den 2 juni fick vi besök av en grupp trädgårdsintresserade från Oregon i USA. De var på stor odyssé i Norden. Dagen innan hade de varit på Botaniska Trädgården i Göteborg och tidigare i veckan hade de besökt Köpenhamn. Historien om trädgården och prosten Bergfelt fängslade våra gäster, men höjdpunkten var nog Sonja Dahlberg i sin folkdräkt från Bohuslän som serverade kaffe och kanelbulle.
För dem var kanelbulle något som bara serverades på juldagens morgon.

Vi diskuterade klimat och härdighet och jämförde Oregon mot svenska västkusten. Gästerna var väl pålästa och hade också koll på vilka fåglar man kunde få uppleva i våra trädgårdar och på resa i landskapet.
Jag fick lära mig att wood pigeon ingalunda betydde skogsduva, utan det var vår vanliga ringduva. Litet förvirrande, eller hur. Inför besöket hade vi översatt broschyren över Bergfeltska och förhoppningen är att vi ska kunna trycka en engelsk version.

Amerikanerna var nyfikna på utsikten i Bergfeltska
Amerikanerna var nyfikna på utsikten

21 maj, växtmarknad

Lördagen 21 maj blev det föreningens växtmarknad vid kommunväxthuset ovanför brandstation i Kungälv.
Organisationen bakom marknaden är föreningens växthusgrupper. Växterna fanns redan på plats inne växthuset, och på planen utanför stod de uppställda till försäljning tillsammans med några medlemmars egna produkter. När vädret är kallt som det ofta är i maj är det extra trevligt med lite avkopplande och gott med hembakat fika inne i växthuset. Trots regnet kom det många besökare till marknaden. Själv stod jag i kanten av föreningens regnskydd vid fruktträden och bärbuskarna. Man träffar alltid en del gamla bekanta, och jag fick många trevliga pratstunder eftersom försäljningen inte tog så mycket tid. Jag vet inte hur det gick för den övriga försäljningen. Men det som blev över skulle säljas på en senare växtmarknad i Surte.

Regnig växtmarknad
Paraply var bra denna gång