Aktiviteter


Tidigare år: 2023, 2022


Kulturnatta

Lördagen 16 november var det Kulturnatt i Kungälv, Bergfeltska trädgården som medlemmar från Föreningen sköter under sommaren, där tändes 80 marschaller och eldar, vi bjöd besökande på glögg och pepparkaka, det haglade och regnade, många var frusna och tyckte det var gott med glögg.

Marschaller lyser upp vägen under kulturnatta
Marschaller lyser upp vägen under kulturnatta
En eldstad att värma sig vid under kulturnatta
En eldstad att värma sig vid under kulturnatta

Höstmöte

Ungefär 40 medlemmar kom till årets höstmöte som hölls i Församlingshemmet. Inför mötes början visades bilder från föreningens resor.

Alla deltagare välkomnades med förslagslappar och avprickning

Inez Zackrisson, föreningens ordförande, önskade alla välkomna och presenterade de närvarande styrelsemedlemmar.

Hösten och nästa års kommande program presenterades. Tillsammans med en uppmaning till alla att lämna in förslag på aktiviteter.

Efter kaffe och fika presenterades Pia Hedenblad, kvällens föreläsare om hållbar trädgård. Pia visade bilder, gav tips och länkar till mycket bra information. Som exempel, Rätt växt på rätt plats, välj E-planta om möjligt. Skapa biologisk mångfald för pollinerande insekter. Laddad Biokol som avger näring över lång tid och håller bra vatten-balans i jorden för växterna. Bra med växter som blommar under olika tider.

Pia Hedenblad, kvällens föreläsare om hållbar trädgård
Pia Hedenblad, kvällens föreläsare om hållbar trädgård
Inez Zackrisson och Pia Hedenblad
Inez Zackrisson och Pia Hedenblad

Höstmarknad

Höstens marknad i kommunväxthuset fick mycket uppmärksamhet. Alla”röda västar” var igång tidigt med förberedelser för anstormningen. Utanför fällde man upp borden och presenterade växter och egna produkter att sälja. För min del var det fokus på fruktutställningen och sortbestämning. Annica och pomologerna Anna och Agneta fanns inne i Växthuset där de dukade upp fruktutställningen.
Sedan blev det fullt upp i fyra timmar med folk som kom med sin frukt endast avbrutet av smakprov från föreningens goda bakverk. Vilket fantastiskt utbud!

Mycket bakverk att välja bland för den fikasugne
Mycket att välja bland för den fikasugne

Inez menade att det var ett jämnt flöde av besökare under hela lördagen i det fina vädret och att alla var fikasugna.

Växthus och en skylt med texten Pomologer och Café
Det var en jämn ström av besökare

Pomologerna sortbestämde 42 frukter och föreningens lotteri samt försäljning av perenner inbringade en slant. För de som hade egna produkter fanns det också plats. Vi har en trogen publik som besöker vår marknad som också fick besök av Kungälvs Posten. Reportern Kristian filmade när våra pomologer gjorde sortbestämning.

Pomolgerna Agneta och Anna klurade ut namnen på medhavd frukt
Pomolgerna Agneta och Anna klurade ut namnen på medhavd frukt

Gullmarsfjordens Plantskola

Den 7 september åkte vi på, den nästan årliga, utflykten till Gullmarsfjordens plantskola.

Efter några sena avbokningar, bland annat på grund av sjukdom, så var det en liten grupp som gav sig iväg. Det var, som alltid, trevligt att Träffa Tommy och se alla fantastiska träd och buskar som fanns att köpa och beundra den fina trädgården som han har anlagt. Efter att ha ”letat växter” i någon timme, så var det dags för medhavd fika och lite social samvaro. Alltid trevligt att höra Tommy prata om växter en stund. Det visade sig även att han har varit en hel del i mina hemtrakter (Kärna) när han var ung.

När bilen var fullastad med nyinköpta växter, så var det dags att åka hem igen och fundera ut var alla växter skall planteras…

Besök hos Djupedals plantskola i augusti

Regnet tilltog och jag åkte till samlingen vid Eriksdal. Sonja och Håkan fick åka med i min bil. Djupedals plantskola ligger på Hisingen. Innehavaren Jonas Bengtsson tog emot oss.

Plantskolan ligger i fin dalgång omgiven av hästgårdar precis i slutet av vägen. Denna gång hade han en medhjälpare, Peter, som hade startat en egen verksamhet i anslutning till Jonas plantskola. Vi hade med en önskelista för växter till Bergfeltska trädgården. Vi fick det vi ville ha och lite till. Bilarna blev fyllda med växter som vi skulle plantera i Bergfeltska nästa måndag.

Höstblommande perenner i plantskolan
Höstblommande perenner i plantskolan

Trädgårdsresa till Norrköping och Linköping 8-9 juni

Vi startade bussresan tidigt och vi var 36 glada och förväntansfulla medlemmar. Som alltid brukar vi ha en paus med fralla och kaffe på förmiddagen men i år blev det hallongrottor istället. Vi åkte väster om Vättern och kom upp till Kumla Sjöpark för att strosa runt och titta på all växtlighet innan det blev supergod lunchbuffé i orangeriet. Kumla Sjöstad är ett kommunal trädgårdsanläggning med både blommor och grönsaker och även en stor orangeribyggnad med både medelhavsväxter och restaurangdel.
Nästa stopp var Julita gård i närheten av Katrineholm.
Nationalromantiska byggnader av ett stort gods som var privatägd av Arnold Bäckström och som testamenterade hela egendomen till Nordiska museet på 1940- talet. Mycket stora äppleodlingar och genbank av gamla äppelsorter och även en gedigen begonia- och pelargonsamling som vi kunde köpa sticklingar ifrån. Väl ute bland rabatterna igen, fanns många olika sorter av pioner. Ett trevligt museum och populär vigselkyrka fanns också utöver restaurang.
På eftermiddagen blev det besök i en privat trädgård på Tunnlandsgatan 19 i Norrköping.
Avslut på denna lördagen blev en god middag på Elite Grand Plaza i Norrköping där vi inkvarterade oss för natten. De som ville kunde även gå ut och titta på kaktusplanteringarna i Carl Johans Park, som varje år planteras i vackra mönster. Tyvärr började det regna under kvällen så det fick bli paraplypromenad.
Som alltid på dessa resor är tidig uppstigning och frukost. Vårt första stopp var Löfstads Slott utanför Norrköping.

Löfstad Slott
Löfstad Slott

Vi blev uppdelade i 2 grupper och sedan fick vi en ordentlig guidning i de olika våningarna på slottet. Slottet har ägts utav många adelssläkter men Emelie Piper och hennes syster bodde där först med sina föräldrar och sedan periodvis som vuxna fram till 1920- talet. Sedan testamenterades slottet till Östergötalands museum som förvaltar det idag. Vi fick god tid på oss att besöka plantskolan och serveringen som fanns i närliggande lokaler.
Nästa stopp blev Tropikhuset i vid Linköpings trädgårdsförening.
Där fanns en stor parkanläggning med betoning på rekreation och promenader. Rabatterna var inte så välskötta men de väntade kanske på ferieanställda ungdomar som kunde rensa bort ogräs mm. Vi fick även här en välsmakande lunch och många avslutade med en smarrig tårtbit till kaffet.
Sista stoppet var ett besök på Ekhagens Perennodling utanför Väderstad. Lite duggregn som sedan tilltog, men vad gjorde det! Alla medlemmarna tyckte att de skulle köpa med sig några perenner, som ett minne från den trevliga trädgårdshelgen. En del köpte ett större antal och allt var både välskött och prisvärt.

Perennodling
Perennodling

På hemresan gick vi igenom tipsfrågorna. Några medlemmar blev extra glada för resultatet på frågorna och fick välja varsin perenn som pris. Sedan återstod bara hemresan denna gång öster om Vättern! Jag tror alla var mycket nöjda med trädgårdsresan!

27 juni, rossticklingskurs

Vi träffades i Esther och Martins trädgård i Skepplanda, en fin kväll i juni. De visade oss hur vi skulle ta sticklingar från buskarna, därefter satte vi oss runt 1 bord, de hade förberett med sticklingar, krukor, jord och etiketter.
Kaffe och glass smakade bra i det fina vädret. Efteråt vandrade vi runt i trädgården och tittade in i deras fina Växthus med rosor planterade i bäddar, inne i Växthuset. Esther kommer att sälja rosor på Höstmarknaden.

11 maj, besöka hos Sara Brenne

Vi träffades på pendelparkeringen i Eriksdal för samåkning. Vi var 8 deltagare.
Sara Brenne driver ihop med sin man Magnus Nyhagens Trädgård och plantskola i Berghem i Marks kommun. Trädgården ligger mellan Varberg och Borås. Deras rubrik är ”den lilla plantskolan med det stora utbudet”. Spännande
buskar och träd samt perenner. Specialitet är Magnolior.
När vi kom fram efter ca 1 timmes resa så startade vi med fika till självkostnadspris, därefter blev det en guidad tur i trädgården med Sara. Hon visade oss bland annat hur man bär sig åt att pollinera Magnolior. Sara korsar och förökar Magnolior.
Framförallt kan härdighet vara en utmaning eftersom Berghem egentligen för många Magnolior är en lite för kall plats. Efter rundvandringen blev det tid att botanisera bland perenner, buskar och träd i plantskolan. Sara strävar efter att driva en så ekologisk och hållbar produktion som möjligt och värnar om närmiljön. Bland annat innebär det att inköp av perenner sker från små odlare som odlar på ett miljömässigt bra sätt utan kemiska bekämpningsmedel. Som ett led i hållbarhetsarbetet tillverkas egen jord för att användas i plantskolan.
Läs mer på hemsidan: brenne.se

Magnolia hos Sara Brenne
Magnolia hos Sara Brenne

20 april, pilflätning i Växthuset

Det började med att vi var några som åkte till Systrarna Korgpil i Svanesund 19.e april för att skörda pil.
Den 20:e var vi 8 som deltog på pilflätningen. Vi hade tur med vädret och kunde vara utomhus. Vi använde de mallar som vi var några i föreningen som tillverkade inför pilflätningen förra året. Sannolikt kan vi använda dem under ett antal kommande år eftersom de har fungerat så bra.
Det var fritt att tillverka det man ville. Det blev olika typer av klätterstöd för växter som framgår av bilderna. En viss hjälp med instruktioner hade vi i artiklar om pilflätning som en deltagare hade tagit med sig och givetvis sökte vi även på Youtube.

Pilflätningskurs

21 mars, Årsmöte

Det var en vanlig kylslagen torsdag i mars, och jag hade tydligen mycket i huvudet denna dag. När jag var i Stenungsund kom jag på att trädgårdsföreningens årsmöte skulle starta om en stund. Jag kom dit till Trankärrsgården en halvtimme sent, och då var hela styrelsen omvald.
Räkenskaperna och föreningens goda ekonomi var utan anmärkning. Vi blev nöjda och efter en tallrik soppa med färskt bröd var vi ännu mer nöjda. Kvällens föreställning stod två damer för. De presenterade POM och vårt gröna kulturarv.
Sedan millennieskiftet har man samlat in gamla svenska kulturväxter och valt ut de som är mest värdefulla. Nu finns en genbank och klonarkiv med växter runt om i landet på olika ställen. Många av dessa utvalda växter finns numera i handeln och då är de märkta med grönt kulturarv.

Grönt kulturarv och POM presenterades på årsmötet
Grönt kulturarv och POM presenterades på årsmötet