Aktiviteter


Tidigare år: 2023, 2022, 2024


14 april, en gammal trädgård

Bergfeltska trädgården som har anor från 1700 talet sköts av vår förening. Under vintern har vi träffats i en studiecirkel för att förkovra oss i olika teman. Trädgårdensskadegörare, växternas behov och markens betydelse för näringsupptagning och frösådder i praktiken blev några teman för deltagarna i vinterns studiecirkel.

Skötselgruppen startar i trädgården 14 april och fortsätter sedan att träffas i trädgården efter påsk på måndagar fram till midsommar. Vi planerar att göra jordförbättring i alla rabatter, nyplantering av vinrankor på fruktträdsterassen. Det ska bli spännande att se blommor från höstens lökplantering och nyplanteringen av perenner som vi skaffade från Djupedals plantskola.

Om någon är intresserad att delta i skötselgruppen går det att komma när vi är där på måndagar eller kontakta mig eller någon annan i gruppen.

Hybridmagnolian i sluttningen ovanför stenpartiet i
Bergfeltska trädgården
Hybridmagnolian i sluttningen ovanför stenpartiet i Bergfeltska trädgården

5 april, pilflätning

En solig men kylig dag startade studiecirkeln om pilflätning med 2 ledare. 9 entusiastiska medlemmar gav sig i kast med grenar och mallar. Vissa grenar var mer motsträvig än andra men alla lyckades skapa sina blomsterstöd, det blev även ett fågelbo. Vi startade klockan 10 och avslutade vid 14 med en fikapaus däremellan.

Fågelbo, flätat av pil
Fågelbo, flätat av pil

Som vanligt blev det lite bekymmer att få in de fina alstren i bilarna men det gick till slut.

Deltagarna i full färd med pilflätning
Deltagarna i full färd med pilflätning

27 mars, årsmöte

Trankärrsgården tog emot oss i sin stora sal. Medan mörkret sänkte sig blev vi upplysta genom föredrag om dammar med allt från små krukor med vatten till större dammar med fiskar och vattenväxter. Peter Hilton kom från Nisses växter i Uddevalla. Han berättade, och halkade in på allt möjligt om växter och anläggningar. De hade en hund som nosade i utländska växtleveranser, om det kunde finnas en “Obama” där. Han tyckte att namnet på den invasiva plattmasken gav lite olyckliga associationer. Kanske Putin hade varit ett bättre namn på den. Om plattmasken sprider sig här riskerar den att slå ut vår inhemska daggmask.

Föreläsning på årsmötet
Årsmöte

Soppan och brödet som serverades var delikat. Själva årsmötet avlöpte utan några sensationer. Revisorn menade att styrelsen bör ha koll på utgifterna, men att det känns tryggt att föreningen har en god kassa. Inez blev självklart omvald till ordförande. Ny i styrelse blev Elinor Gustavsson. Protokollet och handlingar kommer att vara synligt här på hemsidan.

Lövplattmask (Obama nungara) är en invasiv främmande art som hittades i Skåne i november 2024. Den äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt.

Masken obama nungara
Masken obama nungara

18 mars, utestängd från parkkvällen

Vi besökte stadshuset i Kungälv den 18 mars.
Kommunens parkteam bjöd på information och föredrag om bärbuskar. Inne i lokalen på bottenplanet hade vår förening ett bord med växtlotteri. På ett annat bord var det uppdukat med godis och fruktfat som smakade gott en kväll när vi fortfarande väntade på vårens ankomst.

Utanför stod Gösta och hans fru som kom från Säve och blev försenade av trafikstockning på vägen till Kungälv. Ytterdörren till stadshuset var stängd och låst. Han försökte ringa mig men jag hade mobilen avstängd eftersom mötet hade börjat. Och tyvärr fick de återvända hem utan att komma in. De missade en intressant föreläsning om frukt och bär. Katarina Olsson från Stora Mellby Trädgård hade många udda förslag till oss. Inte visste jag att det fanns sötrönnbär och krusvinbär! Vi fick också tips om tillagning för att få smaklig frukt. Innan hade Inez berättat vad som är på gång i vår förening. Trafik Gata Park heter kommunens organisation för skötsel av utemiljön.

Kommunens personal jobbar med olika nya projekt och sköter huvudsakligen i egen regi träd, perenner och säsongsblommor. Entreprenadföretaget LPE har hand om buskage, gräsklippning och städning. Många nya projekt är på gång. En ny park tar form i stadsdelen Kongahälla och barnen ska få en fin aktivitetspark i Komarken. Information om olika parker med växtförteckningar finns på kommunens hemsida om man söker på parker.

Mars, hur och varför ska man beskära träd och
buskar?

Med fokus på frukt och bär startade vi en studiecirkel om beskärning och ympning. Vi träffades i Vuxenskolans lokal för att inpränta grunderna. Nästa gång var vi utomhus en solig men kall marsdag hemma hos familjen Holmér.

Ännu en träff med endast fyra tappra mötte upp vid Fridhemskullen för beskärning av fruktträden där. Vi lyckades fixa ett päronträd och två äppelträd. Päronträdet var jättehögt med två parallella toppskott. Jag klättrade upp högst upp på Göstas stege och sågade av den ena med min handkedjesåg. En grov jättegren som rasade ned på marken. Inez och Gösta jobbade vidare med mindre grenar och hade god hjälp av hennes batteridrivna sekatör. Milaine och jag själv höll till vid en annan sida med såg och grensax för att glesa ut i ett annat träd. I skogskanten intill hittade vi ett vindskydd med sittplatser för en fikapaus. Det smakade gott med kaffe och bullar som Inez bjöd oss på. Vi avslutade med ett äppelträd längre ned i sluttningen och blev tyvärr överraskade av en massa hundbajs som låg där oupplockat. Fy för den hundägare som lämnat detta i mängder!

Beskärning av träd hemma hos Holmér
Beskärning hemma hos Holmér

21 januari, föreläsning i ljusdesign

En mörk och regnig kväll i januari hade det samlats ett femtontal personer på föreläsning i ljusdesign uppe i kommunens växthus. Det var Kristina Karlberg, ljusdesigner på Glimra Ljusdesign som var vår föreläsare.

Vi fick ett inspirerade föredrag om olika sätt att belysa trädgården. Först i teorin då vi fick se olika sorters armaturer och höra om kallvitt och varmvitt ljus, släpbelysning och punktbelysning och mycket mer. Efter frågestund och fika så blev det praktisk ljussättning utomhus. Då hade vädret lugnat ner sig lite, men vädret gjorde ändå att praktikdelen blev lite förkortad. Det är svårt att ta kort i mörkret, men så här ser det ut i min trädgård nu!

Träd upplyst av ljus på kvällen
Ljusdesign