Skicka gärna in frågor via mejl eller vår Facebook-sida.
April
Vilket väder! April inleddes med en riktigt snösmocka. Många vårblommor försvann men jag tror att knoppar och skott klarade sig hyfsat. Tidigare hade jag sått sallat, spenat och rädisor utomhus. De hade börjat gro fint men tydligen hade också sniglarna vaknat och kalasat på en del små plantor. Så här tidigt är de små och oansenliga men många när det blir blött och lite varmare. Det är med andra ord dags att börja bekämpa och skydda frösådder och spirande skott. Andra djur som kan vara till bekymmer är rådjuren. Eftersom de skyr vissa lukter, kan du skydda blommor genom att spreja med Trico Garden eller liknande avskräckningsmedel.
Rabatter med perenner är nu på tidiga våren risiga och vissna. Då är det rätt tid att städa bort allt det döda och luckra jorden. Samtidigt är våren den bästa tiden för gödsling. Använd gärna naturgödsel eller kompost. Detta ger en bra skjuts för vintertrötta växter och en jordförbättring som varar hela växtsäsongen.
Den som har möjlighet att förodla blommor och grönsaker kan nu börja med de som har längst utvecklingstid. Så gärna direkt i små krukor och försök sätta dem ljust och lite svalt när de har grott. En del plantor kan toppas innan de blir för långa.
Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet, som t.e.x. spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Men tänk på att skydda mot sniglar.
Rabattrosor som är förädlade kan beskäras. De småblommiga kapas ned till 10-15 cm medan de storblommiga tas av lite högre upp. Svarta/bruna skott kan tas bort eftersom de har dött. För övrigt sparar man de kraftigaste 3-5 skott, gärna utåtriktade. Klängrosor och ständigt blommande buskrosor behöver eventuellt glesas ut eller kortas in om de växer för kraftigt.
Mars
Plantera om pelargoner och så tidiga grönsaker
Senaste tidens milda väder har lockat fram den tidiga blomningen hos hassel och al. I trädgården börjar snödroppar och andra tidiga vårlökar sticka upp och i en del fall i soliga lägen slå ut sina första blommor. Inomhusväxterna får nu lite mer sol och börjar behöva ny energi i jorden. Tiden för omplantering med lite ny jord är inne. De som står kvar i gammal jord kan få tillskott med växtnäring i samband med vattningen. Pelargoner plockar vi fram och klipper ned. Gröna skott blir snabbt nya plantor i en vas med vatten eller direkt i en kruka med jord.
Vårvintern är också en bra tid för beskärning när buskar och träd fortfarande är i vila. Kvistar från grenar med blomknoppar går utmärkt att ta in och sätta i en vas med vatten. Forsythia, körsbär, äpple, rosenribs, blodribs, körsbärskornell, och många andra går lätt att få i blom inomhus. Vi ställer kvistarna i ljummet vatten gärna i ett svalt rum första tiden. Vattenupptagningen gynnas genom ett långt snitt i änden som förnyas efter någon vecka, och att man byter till nytt vatten ofta.
Grönsaker och annueller som behöver lång utvecklingstid behöver oftast förodlas innan de kan sättas ut. Tidigast i mars kan vi så paprika, chili och purjo, lite senare olika kålsorter, tomat och blommor som luktärt, zinnia, sommarflox, aster, salvia och lejongap. Efter sådd ställer vi dem varmt och när de grott med små spirande skott måste de omgående ställas ljust gärna med någon typ av växtbelysning.
Februari
Testa vintersådd!
Grönsaker från en egen trädgård har vitaminer och nyttigheter som är fler än i det vi köper färdigpackat i butiken. I vårt klimat får man vara lite kreativ för att kunna lyckas med sin odling. Du behöver inte vänta med att så tills det blir varmt. Testa att vinterså fröer som gror när det blir varmare.
Om du inte har testat detta tidigare kan du börja med några säkra kort. Sallat tål att ligga i kall jord och gror fastän jorden är sval. Ruccola gror något senare men funkar också. Svartkål och annan kål gror också och kan skördas tidigt. Spenat är tålig och blir bäst om man sår på vintern. Annat som tål vintersådd är pak choi, grönkål, salladskål, gräslök, morot, palsternacka, svartrot, rättika, nyzeeländsk spenat och dill. Rädisor växer också bra vid vintersådd och ger en skörd tidigt på våren.
Bäst resultat kan du få i ett kallväxthus där du krattar till jorden, sår fröerna och täcker med lite jord och en fiberduk. Om det finns snö kan man lägga ett lager på såjorden. Det blir då en lagom fukt när snön smälter. En drivbänk utomhus som man täcker med fönsterglas eller annat genomskinligt material kan också fungera bra. Det går också att så fröerna i smålådor som sätts ut på skuggig plats i trädgården, utan lock. När fröna gror gäller det att kolla vattningsbehovet hela tiden. Om du sår mycket är det en god idé att märka upp och sätta etiketter.
Sara Bäckmo är en duktig odlare som har en trädgårdsblogg på nätet. Hon tipsar om vintersådd, som du kan kolla på följande länk: https://www.sarabackmo.se/vintersadd-for-rookies/
En annan bloggare Farbror Grön har en instruktionsvideo
länk: https://youtu.be/QeRY54D4QX0?si=26UjBhQzM1InXwSm