Aktiviteter

12 november, Kungälvs kulturnatt

Förra året var det mycket folk ute när det var kulturnatt.
Det varma vädret utan nederbörd gynnade årets upplaga. Man kunde besöka olika kulturevenemang genom staden från Mimers hus via Nytorget och Västra gatan fram till fästningen. Det blev lite liv och rörelse som annars inte är så vanligt en kväll i Kungälv.
Själv kom jag gående från från centrum utmed Västra gatan och fick sällskap av karolinerna som marscherande framåt med brinnande facklor mot fästningen. Vi gick efter dem och när de passerade Bergfeltska passade vi på att gå in i trädgården.
Marschaller lyste stämningsfullt upp gången in i trädgården fram till stenbordet där besökarna kunde få värmande glögg. Delar av föreningens styrelse befann sig där. Under kvällen hittade många besökare dit in.
Inez berättade efteråt att hela lagret med glögg tog slut.

Marschaller lyste upp trädgården

27 oktober, höstmöte

Den 27 oktober 2022 kunde föreningen åter igen hålla höstmöte som är ett informationsmöte till medlemmarna. 43 medlemmar kom för att lyssna på föreningens berättelse och föreläsning om Dahlior.
Ordförande Inez Zackrisson informerade om kommande aktiviteter, så som Kulturnatta 12 november i Kungälv där föreningen håller ljusfest i Bergfeltska Trädgården, Västra gatan. Där man kan värma sig vid eldar och dricka lite glögg.
23 mars 2023 hålls föreningens årsmöte, denna gång på Trankärrsgården.
Nästa års resa är bestämt som en 1 dags resa till Jönköping, 17 juni, med bland annat besök på Rosariet.
Alla aktiviteter kommer läggas ut på hemsidan och i Fläderbladet. Även på Facebook läggs evenemangen ut.
Inez berättade om de 3 arbetsgrupperna vi har i föreningen. Där en grupp arbetar i kulturträdgården Bergfeltska på Västra gatan. Där startas jobbet upp igen 2023-03-27 kl 18:00. Alla som är medlem kan komma och hjälpa till.
Monica Wallin berättade vidare om de 2 odlingsgrupperna som träffas i Kommunens växthus måndagar respektive onsdagar. Det odlas perenner, sommarblommor och lite grönsaker Just nu är grupperna fulla men är man intresserad så anmäl intresse till Inez eller Monica.
Efter informationsdelen blev det kaffe och wienerbröd/kanelbulle.

Efter en stunds fika var det informativt och intressant föredrag om Dahlior av Maria Sjöstedt, projektledare på Botaniska trädgården i Göteborg.
Dahlian en Mexikansk primadonna, sent blommande knöl. Hon berättade att Dahliorna är besökarnas favoritblomma att fotografera. Vi fick en intressant historielektion från Dahlians upptäckt med Aztekerna och att Indianerna åt både knölar och blommor. Maria har själv testat att koka Dahlia knölar men tyckte dom smakade för mycket parfym.
Dahlior doftar inte i sig, men det görs experiment på att få fram en doftande blomma. Dahlian har fått sitt namn av en Italiensk botanist efter en svensk botanist Andreas Dahl som dog 1789.
Dahlian är i andra länder också känd under namnet Geranium.
I Botaniska förodlas Dahliorna inne och planteras ut i juni. Det blir ett spektakulärt skådespel i färg och form. När de är som skönast håller Botaniska en Mexikans afton med sång och musik. På hösen innan frosten klipps blommorna av och läggs i Spegeldammen till besökarnas förtjusning.
Både skadedjur och sjukdomar kan gå hårt åt Dahliorna. För den som vill ha fina Dahlior gäller det att hålla koll och ta bort skadade blad och ohyra.
Maria har gjort flera resor för att utforska och se Dahlior, bland annat till Mexiko för att se Dahlior där de växer vilt och till odlare i Holland. Hon visade film från en festival i Zunder, Holland där de använder 80 millioner blommor för att bygga de mest fantastiska skapelser för en parad. 20 byar tävlar om bästa konstverket.
Maries tips är att samplantera perenner, sommarblommor och Dahlior. De delas på våren så de inte skadas inför vintervilan.

Föreläsning av Maria

24 september, utflykt till Tante Bruins trädgård

Vi började med att ta en kanelbullefika medan Nina berättade om hur de kom att köpa just detta stället.
Vilket jobb de har lagt ner! Sedan fick vi själva se oss omkring. Det var en fin ”höstblomning” vi fick se, men alla var överens om att återkomma och se hur rabatterna ser ut en vår eller försommar nästa gång.

Tante Bruins trädgård

17 september, höstmarknad

Utanför på grusplanen vid kommunväxthuset var föreningens tält uppsatt och laddat med broschyrer växter, lotteri och lite växter. Runt om fanns också bord med växter och skörd som snart bytte ägare när köpsugna besökare anlände. Marknaden var som vanligt välorganiserad och trevligt upplagd med växtförsäljning utomhus och cafe inomhus. Numera när vi håller till vid kommunväxthuset blir det lite enklare för växthusgrupperna som står för odlingen.
Denna gång hade vi inte hjälp av några fruktexperter. Men det gick ganska bra ändå när jag själv och Annica svarade på frågor och lämnade lite tips om fruktodling och om hur bekymmer ska avhjälpas.
Det vackra vädret lockade en jämn ström av människor och många av kom in till oss för att titta på vår lilla fruktställning. Några trodde att vi hade sortbestämning också. Men så var det inte. Kanske kan det bli nästa år. Vi har i alla fall tankar om detta. För övrigt blev det mycket prat och kul sammanträffande med bekanta och obekanta. Det vackra vädret hjälpte nog till att hålla humöret på topp i fem timmar som vi var där. Tack alla för hjälpen med bidrag till fruktutställningen! Bland annat hade Lennart Blomster med sig Lyseäpplet, och familjen Lundin fick åka extra hem för att hämta ett glömt päron.

Annica vid fruktutställningen

3 september, 15-årsfest

Trevlig fest på Kvarnstallet med våra medlemmar, bra musik med Benny Jannerbrink, vi började med mingel, prosecco med tilltugg, på altanen, inne var det fint dukat, det bjöds på olika varmrätter och till dessert, glass med choklad, som vanligt hade Örjan lyckats med maten. Pia hade gjort Quizz som handlade om föreningen, Lena Berntsson vann.

15-årsfesten

11 juni, sommarresan

Vartannat år arrangerar Kungälvs trädgårdsförening en tvådagars trädgårdsresa. Vi är glada att vi i år kunde genomföra resan som planerades redan 2020.
Den 11 juni äntrade 35 glada trädgårdsentusiaster bussen i Kungälv. Vår glade chaufför styrde kosan söderut.
Första stop blev en fika på vägen innan vi kom till Förslövs Handelsträdgård, de odlar pelargonier och julstjärnor. Vi fick guidning i deras babytält. Många superfina pelargoner blev inköpta och annat fint från deras butik.
På nästa stop Norrviken Trädgårdar fick vi guidning och intressant historia om hur det började med första ägaren, Rudolf Abelin. Efter fri vandring intogs en god lunch.
På Harplinge kyrkogård gick vi runt i en mycket speciell och vacker kyrkogård, med olika rum och installationer. Väl värd ett besök, vilket många inte trodde innan vi
var där.
Sista stoppet för dagen Runevads Trädgård blev mycket uppskattat, stor trädgård med olika rum. Ett härligt Orangeri där vi fick fika, hallonpaj med vaniljsås och sedan fri vandring runt. Även här fanns lite smått och gott som gick att köpa.
Anlände till hotellet i Varberg, en fin kväll med middag och promenad till hamnen.

Vi startade nästa dag på Eriksgård i Tvååker. Mia guidade oss i sin privata trädgård. Hon har tagit tillvara träd och buskar som kanske inte alltid var vackra men blev personliga. I butiken blev det handlat en hel del perenner. Eriksgård är aktiv i Trädgårdsresan.
Vi åkte vidare nästgårds till Öströö Fårfarm. Spännande butik med allt från tomtar till trädgårdsprylar, allt sådant vi inte trodde att vi behövde. Även butik med sylt, marmelader, fårkött mm. God lunch serverades i en renoverad jordkällare.
Nästa stop Träslövs Trädgård, en fin Handelsträdgård, här finns sommarblommor, perenner och buskar. Fin miljö där sommarblommorna var sorterade efter
färgnyanser, väldigt lockande.
Sista stop var Eksäters Trädgård, ca 8000 kvm. Väl värt ett besök. Många olika rum avdelade med höga häckar. Nya upptäckter runt varje hör, fin grönsaksodling, höns, flera dammar och massor med olika Hostor och Palettblad. God fika! Vi fick en hälsning efter avfärd, en av de trevligaste grupper som har besökt deras trädgård.

Mycket trevlig resa, trevliga trädgårdsägare som tålmodigt svarade på alla våra frågor.

Dammen i Norrvikens trädgård

2 juni, finbesök i Bergfeltska

Den 2 juni fick vi besök av en grupp trädgårdsintresserade från Oregon i USA. De var på stor odyssé i Norden. Dagen innan hade de varit på Botaniska Trädgården i Göteborg och tidigare i veckan hade de besökt Köpenhamn. Historien om trädgården och prosten Bergfelt fängslade våra gäster, men höjdpunkten var nog Sonja Dahlberg i sin folkdräkt från Bohuslän som serverade kaffe och kanelbulle.
För dem var kanelbulle något som bara serverades på juldagens morgon.

Vi diskuterade klimat och härdighet och jämförde Oregon mot svenska västkusten. Gästerna var väl pålästa och hade också koll på vilka fåglar man kunde få uppleva i våra trädgårdar och på resa i landskapet.
Jag fick lära mig att wood pigeon ingalunda betydde skogsduva, utan det var vår vanliga ringduva. Litet förvirrande, eller hur. Inför besöket hade vi översatt broschyren över Bergfeltska och förhoppningen är att vi ska kunna trycka en engelsk version.

Amerikanerna var nyfikna på utsikten

21 maj, växtmarknad

Lördagen 21 maj blev det föreningens växtmarknad vid kommunväxthuset ovanför brandstation i Kungälv.
Organisationen bakom marknaden är föreningens växthusgrupper. Växterna fanns redan på plats inne växthuset, och på planen utanför stod de uppställda till försäljning tillsammans med några medlemmars egna produkter. När vädret är kallt som det ofta är i maj är det extra trevligt med lite avkopplande och gott med hembakat fika inne i växthuset. Trots regnet kom det många besökare till marknaden. Själv stod jag i kanten av föreningens regnskydd vid fruktträden och bärbuskarna. Man träffar alltid en del gamla bekanta, och jag fick många trevliga pratstunder eftersom försäljningen inte tog så mycket tid. Jag vet inte hur det gick för den övriga försäljningen. Men det som blev över skulle säljas på en senare växtmarknad i Surte.

Paraply var bra denna gång